Če bi lahko izbirali med dihanjem in ljubeznijo do svojih otrok, bi izbrali zadnji vdih, da bi jim povedali da jih imamo radi. Otroci so naša prihodnost z neprecenljivo vrednostjo, še posebej naši malčki v vrtcih.

Predšolska vzgoja je v Sloveniji organizirana v javnih in zasebnih vrtcih, kar staršem omogoča svobodno izbiro vzgojno-izobraževalnih programov v skladu z njihovimi osebnimi nazori. Namenjena je otrokom od enajstega meseca starosti do obveznega vstopa v osnovno šolo. Četudi spada Slovenija med države z najvišjo stopnjo vključenosti otrok v formalni sistem predšolske vzgoje za otroke, vpis otroka v vrtec ni obvezen, odločitev o tem sprejmejo starši sami. Tisti starši, ki se odločijo za vpis otroka v vrtec, pa seveda želijo, da je varnost in zdravje njihovega malčka absolutno na prvem mestu.

Kljub vzgojnim in psihosocialnim koristim otrok, ki obiskujejo vrtec, pa imajo starši pogosto pomisleke glede vključevanja svojih malčkov v vrtce v času pandemije COVID-19 virusa.

Predšolski otroci so preprosto…ljubki! So prisrčni, včasih navihani, še posebej pa se učijo deliti…VSE! Delijo si igračke, objemčke prav tako pa tudi mikrobe. Saj veste kako sestavljajo hiške iz kock. Zdi se kot da imajo pravo simfonijo kihanja med sestavljanjem. Taki stiki pa žal pripeljejo do širjenja okužb in če želimo uničiti viruse, je še posebej v tem času potrebno predšolske igračke razkužiti. To pa je velikokrat tudi dvorezni meč…

Zaradi pandemije s covid-19 smo ljudje dobesedno podivjali z raznoraznim škropljenjem, razkuževanjem, brisanjem, čiščenjem in polivanjem s kemikalijami, da bi le povsem izkoreninili virus. A vso to čiščenje nam je prineslo tudi določene posledice. V centrih za zastrupitve se je kar za 20% povečalo število klicev v povezavi z klasičnimi čistili, najpogosteje pri otrocih mlajših od 5 let.

Kljub temu, da je v vrtcih za otrokovo veselje in razvoj čim bolje poskrbljeno, se tam na žalost uporablja za čiščenje klasična čistila, ta pa našim malčkom prav gotovo ne koristijo. Še posebej zdaj, ko smo povečali še vsakodnevno razkuževanje zaradi te »nebodigatreba korone«, so naši najmlajši še bolj na udaru strupenih kemikalij.

Strupene kemikalije in škodljivi hlapi, ki nastanejo ob redni uporabi kemičnih čistil, lahko močno vplivajo na majhne otroke in njihov razvoj. Vse od manjših glavobolov in izpuščajev pa do dolgotrajnih bolezni dihal, alergij in celo poškodb jeter, bolezni ledvic in okvarjenega delovanja možganov, lahko ogrozi naše malčke v okolju, kjer se uporabljajo klasična kemična čistila.

Nova raziskava (Simon Fraser University, 2020) je med drugim tudi pokazala, da izpostavljenost običajnim čistilom poveča tveganje za razvoj astme pri otrocih. Našli so celo zanimivo povezavo, da so bile težave pri deklicah še bolj pogoste kot pri dečkih.

Vrtci so popolno okolje za otrokov kognitivni razvoj, ampak vseeno je potrebno dobro razmisliti kakšno okolje je neprimernejše za naše malčke tudi v vrtcu samem.