Da je čistoča ključnega pomena v obratih s pridelavo in predelavo hrane, se sliši kot nekaj samoumevnega, pa vendar ni vedno tako.

Večina živil prihaja iz domačih živali in poljščin, kjer pridelovanje poteka na kmetijah. Že tam se pri nepravilni higieni lahko zgodi prava katastrofa. Piščanci denimo prenašajo ogromno različnih bakterij, ki jih zaužijejo preko svojih iztrebkov. Pri proizvodnji mlečnih izdelkov pa se lahko preko okužene krave bakterije prenesejo v mleko, kar pa gre naprej v proizvodnjo ostalih nepasteriziranih mlečnih izdelkov.

Drugi člen v prehrambni industriji je sama predelava, kjer se pridelki in meso spreminjajo v tisto kar poznamo kot hrano. V tem procesu je potrebno izjemno paziti na samo čistočo, saj ob kakršnikoli kontaminaciji zaradi nepozornosti ali nečistih prostorov, ni več poti nazaj.

Roke so na primer eden izmed glavnih vzrokov za kontaminacijo živil in surovin – in to ne velja le zdaj med epidemijo virusa COVID-19, ampak vsakodnevno v produkcijskem procesu. Učinkovito sredstvo je profesionalna dezinfekcija ter postopki za pravilno razkuževanje rok.

Drugi razlog za potencialne okužbe hrane pa je sam prostor, kjer poteka proizvodnja in predelava živil.

Že najmanjša onesnaženost proizvodnih površin in opreme je idealno gojišče za vse vrste mikrobov. Zato sta sistematična dezinfekcija in čiščenje pogoj za sodobno higieno, ki ustreza zahtevam živilske industrije.

Res je, da morajo podjetja, ki se ukvarjajo s pridelavo in predelavo hrane, ugoditi birokratskim standardom higiene, da lahko sploh izvajajo svojo dejavnost. Eden izmed takih standardov je tudi mednarodni IFS standard, ki je namenjen vsem podjetjem, ki proizvajajo ali pakirajo živila.

Pri proizvodnji živil so nekaj standardi in inšpekcija, nekaj pa vsakodnevni procesi, ki pa niso vedno taki kot bi morali biti. Pa saj je skoraj nemogoče, da bi lahko bili. V proizvodnih živilskih obratih se morajo na eni strani ukvarjati s tem da bo vse higienično, na drugi strani pa morajo kontradiktorno paziti da s kemikalijami, s katerimi to higieno zagotavljajo, ne kontaminirajo hrane. To pa je tudi dvorezni meč, saj kemikalije na eni strani dezinficirajo proizvodnjo in s tem ugodijo standardom higiene, na drugi strani pa na drug, velikokrat še hujši način zastrupljajo hrano. Z naraščanjem kompleksnosti proizvodnje v živilski industriji in hitrega razvoja srednje velikih podjetij v tej panogi v velika, je tveganje zastrupitve zaradi stalne prisotnosti kemikalij še toliko večje.

Kaj pa lahko podjetja sploh naredijo? Na eni strani jim grozijo bakterije v samem predelovalnem procesu, na drugi strani pa zaradi boja proti temu tvegajo drugo, včasih še hujšo obliko kontaminacije.

Rešitev je zagotovo uporaba ekološkega čiščenja s termično suho paro, katera uniči vse bakterije in popolnoma dezinficira prostor, ob enem pa vas pusti brezskrbne glede čiščenja v bližini hrane, saj ne uporablja niti ene same kemikalije!