UV-svetloba je razkrila skupno 121 različnih vrst bakterij in žužkov odpornih na kemikalije in celo človeške iztrebke iz samo 80 brisov!

Javna prevozna sredstva vzbujajo pri ljudeh asociacije o nehigieničnosti in nečistoči, kar jim posledično vzbuja tudi strah za njihovo zdravje.

Četudi bi si marsikdo najraje zatisnil oči, pa so mikrobiologi londonske univerze London Metropolitan University očem nevidne bakterije pripeljali na beli dan.

S pomočjo UV svetlobe so znanstveniki v Londonu odkrili kar 121 različnih vrst bakterij in plesni na javnih prevoznih sredstvih. Od dvanajstih tako imenovanih “superbakterij” identificiranih s strani svetovne zdravstvene organizacije, ki so odporne na antibiotike, so jih odkrili kar devet!

Testirali so ročaje, sedeže, vrata in celo stene javnih prevoznih sredstev ter pršli do šokantnega zaključka da so na avtobusih, metrojih, taksijih in ostalih prevoznikih prava legla zdravju škodljivih nečistoč. Dokazali so tudi prisotnost mikrobov ki povzročajo t.i. “Klebsiella Pneumoniae”, superbakterijo odporno na vse antibiotike, ki je bila v Londonu odgovorna za smrt 16 ljudi, 62 pa je utrpelo hudo zastrupitev krvi.

Število zastrupitev s superbakterijami, ki so prisotne v javnih prevoznih sredstvih je med letoma 2003 in 2015 je strmo naraslo, pri nekaterih bakterijah se je skoraj potisočerilo!

Na nek način še bolj šokanten pa je ta podatek, da so na sedežih in celo ročajih našli človeške iztrebke! To niso bile le mikroskopske sledi ampak dejanski ostanki človeških izstrebkov, sicer v majhnih količinah, pa vendar!

Ko tako pomislimo, COVID-19 niti ni edina grožnja ki preti uporabnikom javnih prevoznih sredstev, ampak imamo opravka dobesedno z malim morjem nehigieničnih, odvratnih in zdravju škodljivih nečistoč.

Ker je higiena ena izmed osnovnih človekovih potreb, bo morala biti še posebej v tem času korona virusa čistoča in razkuženost prioriteta v poslovnem modelu prevoznikov. Najbolj učinkovit in ekonomičen sistem za dosego sterilnega okolja je termična suha para, ki s svojimi ultravisokimi tempareturami uniči popolnoma vse mikrookrganizme in viruse.