Bio, eko, naravno,… pravzaprav… zeleno!

Študija narejena v  Združenih državah Amerike na univerzi Purdue, je prišla do navdušujočega zaključka, da sta kar dve tretjini gostov pripravljenih plačati več v restavracijah kjer se poslužujejo ekoloških prijemov.

Eden izmed načinov, kako postati resnično zelena restavracija je zmanjšanje odpadne hrane.
Glede na podatke združenja zelenih restavracij povprečna restavracija letno zavrže več kot 10 ton hrane! Kaj lahko okolju prijazni gostinci sploh naredijo da to preprečijo?
Ena izmed opcij je zagotovo optimizacija logistike pri datumih veljavnosti hrane. To lahko preprosto pomeni le uporabo nalepk »uporabno do« in smiselno porabo hrane bližje izteku tega datuma.
Še bolj optimalno pa je, da se podate v korak s časom in uporabljate aplikacije za pametne telefone, kot na primer PeachWorks ali pa BevSpot, ki vam omogočajo popoln pregled in nadzor nad zalogami.

Vlaganje v energetsko učinkovite aparate je dokaj očitna a žal premalokrat realizirana pot do ekološke odličnosti. Glede na pretresljive statistike, da se v ZDA v gostinstvu letno porabi kar za 10 milijard $ energije, je investicija v ekološke in varčne naprave tudi dolgoročno stroškovno efektivna.

Zamenjava izjemno strupenih kemičnih čistil z ekološkimi oblikami čiščenja kot na primer uporaba termične pare, je eden izmed poglavitnih načinov »pozelenitve« restavracije.

Hrana, hrana, hrana … Vse se vrti okoli hrane. Da je strežba biološko pridelane hrane vedno bolj popularna se zaveda večina gostincev, pa vendar vedno uspejo najti proti argument v sami ceni. Višjo ceno hrane pa se zlahka pretvori v novo oglaševalsko priložnost! Da postanete resnično ekološki začnite uporabljati hrano od lokalnih proizvajalcev. S tem boste znižali stroške in onesnaževanje zaradi samega transporta in pa ustvarili pozitivno sliko pri odnosih z javnostjo. Če pa bi radi da vaša restavracija postane dobesedno sinonim za »zeleno«, pa si omislite kar svoj mini bio vrtiček!

Zdaj pa da se malo oddaljimo od hrane in vključimo citat Livia Jakomina: »Ljubezen, sreča, grozdje in znoj rodile so čarobni napoj.«
Oh… vino! Kaj bi restavracije brez zvestega kulinaričnega spremljevalca.
Če smo restavracijo že pozelenili in postregli z organsko hrano, je vino zagotovo naslednji korak. Veliko vina je narejenega iz okolju škodljivih kemikalij. Nekatere kleti celo vbrizgavajo pesticide in druge kemikalije neposredno v tla, ki onesnažujejo okolico in celo vino samo.
Pozelenite se z dodajanjem ekoloških vin v vaše menije!

Pojdimo zdaj na (za nekatere) malenkost bolj dolgočasno tekočino, vodo. Šalo na stran, voda je vir življenja. Pričakuje se, da do leta 2025 kar tri milijarde ljudi ne bo imelo dostopa do čiste pitne vode! Varovanje voda bo morala čim prej postati prioriteta vseh, ne samo ekološko ozaveščenih organizacij. Varčevanje z vodo je ključnega pomena, da postanete okolju prijazna restavracija in hkrati tudi način za znižanje računov za energijo! Uporabljajte varčne sanitarije, s katerimi zmanjšate količino porabljene vode ob izpiranju. Razmislite o prehodu na notranji sistem filtracije in namestite sončne termalne panele za ogrevanje vode v vaši (po novem) okolju prijazni restavraciji.

Na poti do popolne ekološkosti in trajnostnega razvoja je pomembna tudi konstantna reciklaža. Zamenjajte toaletni papir z recikliranim papirjem brez klora. Ne uporabljajte plastičnih posodic in slamic za enkratno uporabo, temveč posegajte po materialih ki jih je mogoče reciklirati.

Ne boste verjeli ampak obstajajo tudi načini, kako lahko spremenite celo svoje jedilne prostore v trajnostne jedilnice! Dogovorite se z lokalnimi mizarji, da imate namen izdelati trajnostno jedilnico iz popolnoma naravnih materialov in hkrati promovirajte njihovo delo. Večina bo z veseljem sodelovala z vami!

Kompostiranje je tudi eno izmed vedno bolj priljubljenih načinov s katerimi zelene restavracije zmanjšujejo toplogredne pline in odpadke od hrane. In ko bi vedeli kako preprosto je! Enostavno odlagajte vsakodnevne ostanke hrane v zunanji kompostnik ali pa v primeru prostorske stiske uporabljajte javne kompostnike.

Naj vam bodo te nasveti svojevrstno izhodišče na poti, na kateri boste postajali okolju prijazna, pravzaprav zelena restavracija!
Pa ne ustavite pa se samo pri tem. Pojdite korak dlje in s postopkom certificiranja postanite tudi uradno zeleno podjetje.

Prehod v zeleno je resnično pametna poteza. Če postanete okolju prijazna restavracija, lahko zadovoljite sedanje goste, privabite nove stranke in celo izboljšate svoje odnose z javnostjo.

Najpomembneje pa je, da s svojim delom zaščitite naš planet.