Čist dom, ni nujno zdrav dom.

Na Inštitutu Prevent verjamemo, da razlog, zakaj vam nekateri čistilniki zraka ne pomagajo izboljšati počutja, ni v tem, ker ne delujejo, ampak zato, ker niso bil izdelani za odstranjevanje  dejanskih sprožilcev vaših težav. Danes je na voljo veliko število različnih čistilnikov zraka, zato verjamemo, da odločitev katerega izbrati ni vedno lahka, prav tako pa smo prepričani, da vam lahko pomagamo pri izbiri.

V čem se razlikujejo in kater je pravi za vas?

Kot že vemo, je zrak v notranjih prostorih, domu, službi, šoli…bistveno bolj onesnažen od zunanjega. V zraku v stavbah lahko najdemo več kot 900 različnih škodljivih snovi, hlapne organske spojine, spore plesni, mikrobe, pline, prhljaj hišnih ljubljenčkov, pršice… tudi številne bolezni dihal, ki jih povzročajo virusi (gripa, prehlad, covid-19), se tipično širijo z respiratornimi kapljicami. Te ustvarjamo med dihanjem, govorjenjem, petjem, kašljanjem in kihanjem, v sebi pa lahko nosijo viruse in druge patogene. Kapljice se hitro posedejo v neposredni bližini človeka, ki jih je proizvedel, lahko pa se dlje časa zadržujejo v zraku.

Filtri ne morejo odstraniti organskih snovi iz zraka. Majhni delci se vseeno prebijejo skozi. To je zaključek nekaterih najbistrejših umov s področja znanosti o kakovosti zraka danes . Naša tehnologija čiščenja zraka brez filtra predstavlja spremembo v načinu razmišljanja: uničiti organsko snov in molekule v zraku, ne glede na velikost.

Pomislite na zaščitna vrata z mrežo. Večjim delcem preprečuje, da bi prehajali skozi, manjši delci, drobci, pa se prebijejo naprej brez težav. Filtri delujejo na enak način. So neučinkoviti proti manjšim delcem. HEPA filtri ne uničijo ničesar, samo ujamejo, kar lahko, za kasnejšo odstranitev. Posledica je, da ti manjši delci, virusi in plini prodrejo skozi njih. 

Nekatere od teh snovi so plini, imenovani hlapne organske spojine. EPA pravi, da je kar 188 nevarnih onesnaževalcev zraka in da lahko že rahlo povišane ravni teh emisij povzročijo zdravstvene težave pri ljudeh, ki se spopadajo z alergijami, pri astmatikih, majhnih otrocih, starejših in nosečnicah.

 

Ionski čistilnik zraka deluje tiho,  sprošča enakomeren tok negativno nabitih ionov, da elektrificira delce prahu, prhljaja in drugih snovi v zraku. Negativno nabite delce močno privlačijo pozitivno nabite plošče v napravi. Ionski zračni filtri privlačijo delce kot so prah, cigaretni dim, cvetni prah in prhljaj hišnih ljubljenčkov. Ker se uporabljajo pozitivno nabite zbiralne plošče, ni nobenih filtrov za zamenjavo.

Ionski čistilniki zraka so neučinkoviti proti neprijetnim vonjavam, plinom in biološkim agentom. V različnem obsegu vsi ionski sistemi sproščajo ozon, močan oksidant, ki napada vse organsko … vključno z našimi očmi in pljuči. Odbor za zračne vire Kalifornije je prepovedal vse naprave, ki ustvarjajo koncentracijo ozona višjo od  50 delcev na milijardo (ppb). Brez ventilatorjev ionizatorji dejansko ne zbirajo delcev več kot le z območja nekaj metrov naokrog.

Čistilniki zraka z aktivnim ogljikom  (ogljikovi zračni filtri) delujejo s pomočjo oglja, ki je bilo obdelano s kisikom in bi odprlo milijone drobnih por med ogljikovimi atomi. Pogosto se uporablja kot sekundarni mehanizem običajnih filtrirnih sistemov za zmanjšanje vonjav in plinov. Čiščenje zraka z aktivnim ogljem se dobro obnese pri lovljenju drugih nečistoč na temelju ogljika (“organske” kemikalije), pa tudi snovi, kot je klor. Ko so vse strani za vezavo zapolnjene, zračni filter z aktivnim ogljem preneha delovati. Aktivno oglje ni učinkovito pri večjih organskih delcih (cvetni prah,  pršice, prhljaj hišnih ljubljenčkov in druge snovi, povzročitelji alergij).. Ko so zapolnjene vse strani za vezavo, lahko začne izločati ujete nečistoče.

HEPA zračni filtri zadržijo delce v velikosti do 0,3 mikrona. V ta obseg velikosti spadajo pršice, cvetni prah, spore plesni in bakterije. Čiščenje zraka s HEPA filtri pogosto poteka s hitrimi ventilatorji, da bi pospešili zajemanje delcev v zraku. Čeprav so pogosto precej hrupni, to omogoča hitro zajemanje delcev v zraku velikosti 0,3 mikrona in večjih. Plinov in številnih virusov ne ustavijo. Nekateri od živih organizmov, (spore plesni, bakterije) lahko po zajetju na filtru še naprej rastejo. Mikrobi, ki tvorijo kolonije, se lahko hitro razmnožijo. Ko se filter zapolni, se matrika filtra zamaši. Zračni pretok je zamašen. Če je zračni tlak za njim dovolj visok, da potisne zrak skozi to pregrado, se lahko nekateri ujeti mikrobi prerinejo skozi filter naprej v prostor. OPOMBA: če zrak ni bil popolnoma očiščen, naprava po prostoru preprosto premika umazan zrak.

Elektrostatični čistilec zraka  je naprava za zbiranje delcev,  ki odstranjuje delce iz zraka s silo indukcijskega elektrostatičnega naboja.

Elektrostatični filtri so neučinkoviti proti neprijetnim vonjavam, plinom in biološkim agentom. Z visoko učinkovitostjo je lahko pretok zraka tako močan, da delci prehajajo skozi napravo, ne da bi prišli v stik z zbirno ploščo. Elektrostatični filter je neuporaben pri delcih, ki jih ni mogoče nabiti. Tako kot sistemi s filtri tudi elektrostatični filtri premaknejo veliko zraka, a jim manjka notranji mehanizem, ki bi očistil pline, viruse in biološke dejavnike iz zraka.

Predstavljajte si izdelek, ki bi lahko v vaš dom in v vaše življenje prinesel svež zrak. Tehnologijo Airocide čistilnika zraka je razvila NASA in je uvrščena na seznam  FDA. Trenutni uporabniki poročajo, da je njihov “zrak drugačen” ali pa le “diši čisteje”. In mnogi opazijo to razliko v samo nekaj dneh. Še bolje, ljudje izkusijo manj neprespanih noči, zmanjšajo rdečino v očeh, zjutraj ni več zatohlosti in v nekaterih primerih tudi  skoraj popolno odpravljanje simptomov alergij in dihalnih težav. Vse to je mogoče, ker Airocide zmanjša ali popolnoma odstrani zunanje vzroke teh problemov – škodljive organske delce v zraku.

Predstavljajte si izdelek, ki vse to naredi brez filtrov ali tradicionalnega načina čiščenja zraka. Namesto tega se opira na napredno tehnologijo brez filtriranja in dokazano znanost – odpravlja celo najmanjše organske snovi in ​​pline v zraku, ki jih ne morete videti.

 

 

Zakaj Airocide?

Uniči skoraj vse organske delce, ne glede na to, kako majhni so, od virusov in plinov hlapnih organskih spojin do cvetnega prahu, pršic in prhljaja hišnih ljubljenčkov.

Je med najcenejšimi sistemi za čiščenja zraka, ki vrhunsko odstranjuje hlapljive organske spojine, kemične pline in viruse.

Učinkovit pri razkrajanju in popolni oksidaciji delcev vseh velikosti, vključno s tobačnim dimom, cvetnim in hišnim prahom, plini, vonjavami, hlapnimi organskimi spojinami, pa tudi živimi biološkimi sestavinami, kot so spore plesni, bakterije in virusi.

Tehnologija, ki jo je razvila NASA, je dokazano učinkovita v zemeljski orbiti, tudi na podlagi študij vodilnih univerz, neodvisnih laboratorijev in vladnih agencij.

Kmalu bo leto naokrog, odkar imam čistilnik zraka Airocide. Še vedno se ni prižgala lučka za zamenjavo reakcijske komore, klub temu, da je venomer prižgan. Postavila sem ga med kuhinjo in dnevno sobo in odlično opravlja svoje delo že od prvega dne. Nikoli nisem verjela, da lahko tako majhna napravica naredi toliko za kvaliteto zraka v domu.  -Martina, 59 let

Pri ameriški upravi za hrano in zdravila (FDA) je navedena kot medicinska naprava II. razreda  in odobrena za uporabo v zdravstvenih programih, šolah in gospodinjstvih. Zdravniki jo priporočajo za odstranjevanje kemičnih plinov, zračnih delcev, ki povzročajo astmo, in alergenov.

  • 93-% raven zadovoljstva
  • Airocide tehnologijo se uporablja v komercialnih napravah po vsem svetu.
  • Ne proizvaja ozona.
  • Ni menjave filtrov.
  • Samodejno čiščenje.
  • Prilagodljiva in avtomatična hitrost delovanja ventilatorja.
  • Nizki stroški delovanja.
  • Enostavno vzdrževanje.

Zrak premika bolj počasi kot sistemi, ki temeljijo na filtrih ali elektrostatiki – prav zaradi nižje hitrosti pretoka na minuto je Airocide veliko bolj učinkovit čistilnik zraka.

Kako deluje?

Airocidov ventilator črpa iz zraka organske patogene, kot so sprožilci alergij, spore plesni in spojine iz gospodinjskih kemikalij (hlapne organske spojine) in jih upočasni, razprši skozi zgoščeno matriko votlih steklenih cevi. Ko se dotaknejo katalitične površine, se razgradijo na molekularno raven. Katalizator odstrani njihove atome ogljika dokler se organske snovi ne uničijo. Proces, znan kot oksidacija, je varen, zelo učinkovit in ne proizvaja ozona ali drugih škodljivih stranskih produktov.

Do nakupa Airocida sem bila zelo skeptična do tovrstnih naprav. Sem hud alergik, vendar kljub temu imam kužka in do danes mi noben čistilec zraka ni pomagal. Ko sem prebrala vse o delovanju Airocida, znanstvenih raziskavah, ki jih je Nasa naredila na področju čiščenja zraka, sem se nekako le odločila, da ga preizkusim. Pravijo kdor išče, ta najde-in jaz sem le našla rešitev za svoje alergije. Končno!  -Nina, 35 let

Več o Airocide-u si lahko prebrete tukaj.