Čeprav na embalaži čistil, ki jih uporabljamo doma piše, katere nevarne kemikalije vsebujejo in kakšne poškodbe nam lahko te kemikalije povzročijo, nas večina to preskoči. Ponavadi pogledamo samo ceno, ali bo čistilo učinkovalo in zadevo kupimo.

Seveda ste nekateri, ki berete etikete in se že zavedate nevarnosti čistil in kemikalij, za vse ostale pa smo pripravili kratek pregled najpogosteje uporabljanih čistil ter kako škodujejo vašemu zdravju in zdravju vaših najmlajših. Na koncu smo seveda dodali še nasvete, kaj lahko naredimo sami za varnejše čiščenje.

Čistila za steklene površine

Ali se spomnite kdaj ste nazadnje čistili okna? Kaj pa čistilo, ali je imelo prijeten vonj? Morda niste niti pomislili, da vonjate strup.

Večina čistil za steklo vsebuje amonijak (NH3). Amonijak je hitro hlapljiv, zato so mu najbolj izpostavljena naša dihala, oči in koža. Manjše koncentracije amonijaka povzročijo kašljanje, draženje nosu, grla, kože in oči, večje koncentracije pa takojšnjo poškodbo sluznice, opekline kože in celo slepoto, v kolikor oči pridejo v stik z zelo koncentriranim amonijakom. V čistilih za okna so manjše količine amonijaka, a ga je še vedno dovolj, da negativno vpliva na naše zdravje (vir: health.ny.gov).

Čistila za stranišče in vodni kamen

Čistila za čiščenje toaletnih školjk so zelo strupena, saj vsebujejo hidroklorovo kislino (HCl), ki povzroča opekline na očeh in koži, ter škodljivo vpliva na jetra in ledvica. Druga vsebujejo hipoklorovo belilo (C2H3Cl3), ki draži kožo in oči. Profesionalne čistilke velikokrat potarnajo, da jih po čiščenju sanitarij boli glava ali se počutijo rahlo omotične.

Zelo močne kisline vsebujejo tudi čistila s katerimi nas večina odstranjuje vodni kamen s pip, kopalnih kadi, tušev in drugod.

Čistila za pečico

Ta čistila lahko vsebuje natrijev hidroksid (NaOH), ki je tako koroziven—ima takšno moč razjedanja—da lahko razžre vašo povrhnjico. Hlapi so enako škodljivi, zato jih nikar ne vdihujte.

Sredstva za čiščenje pečic vsebujejo tudi benzen (C6H3), toluen (C6H6CH3) in etilni benzen (C8H10), ki so vsi dokazano kancerogeni. Tudi potem, ko čistilo obrišemo, se v naših pečicah sproščajo strupeni hlapi. In to vsakič, ko prižgemo pečico, saj se med segrevanjem na visokih temperaturah kovina krči in širi, na ta način pa se v mikropore ujamejo tudi ostanki čistila. Naslednji obrok ima posledično lahko okus po uporabljenem čistilu in slabo vpliva na naš prebavni sistem, čeprav tega v hrani neposredno ne zaznamo.

Čistila za odtoke

Kemična čistila za odtoke vsebujejo lug, saj je dovolj močan, da razžre mnogo umazanije. V bistvu je tako močan, da povzroča opekline na očeh, koži, požiralniku, ob zaužitju pa tudi na želodcu. Povzroči lahko smrt.

Čistila za odtoke vsebujejo tudi hidroklorovo kislino (HCl), ki je dražeča za kožo in oči, ter škodljivo za jetra, ledvica in prebavni trakt. Nekatera vsebujejo trikloroetan (C2H3Cl3), zaviralec živčnega sistema.

Čistila za preproge

Čistila preprog in oblazinjenega pohištva vsebujejo perkloretilen (C2Cl4). Ta tekočina za suho čiščenje je znan kancerogen, ki napada naša jetra, ledvica in živčni sistem. Vsebujejo pa tudi amonijev hidroksid (H5NO), ki povzroča razjede in vnetja oči, kože in dihalnih poti. Naslednjič, ko otroci umažejo vašo najnovejšo preprogo, dobro razmislite, če jo želite “očistiti” s tako agresivnimi sredstvi in kakšne so posledice tovrstnega čiščenja za vaše zdravje, navsezadnje pa tudi za kakovost vzdrževanja preproge.

Kaj lahko naredimo

Vsak od nas želi biti zdrav, razlikujemo se pa v tem, koliko truda smo pripravljeni vložiti v svoje zdravje. Za varnejše ravnanje s čistili, je najmanj kar lahko naredimo naslednje…

Ob nakupu čistila preberemo etiketo, da se sploh seznanimo za kako nevarno čistilno sredstvo gre. Posebej pozorni smo na naslednje oznake:

Med čiščenjem si nadenemo rumene gumijaste rokavice—oziroma modre, roza ali katerikoli barvo ste kupili—in tudi zaščitno masko, ki prestreže določeno količino strupenih hlapov. Bolj kakovostne kot so rokavice in predvsem maska, boljše je.

Istočasno odpremo vsa okna, prižgemo ventilator in poskrbimo, da so prostori, kjer čistimo, dobro prezračeni. Na ta način se strupeni hlapi ne bodo zadrževali na enem mestu, njih koncentracija bo malce manjša in tako bo manj možnosti za morebitno slabo počutje, omotico in poškodbe.

Dobro prezračen prostor pomeni, da so vsa okna vsaj 30 minut odprta na stežaj. Tukaj pa se pojavijo vprašanja: Ali si lahko pozimi, ko je zunaj -5 stopinj, to privoščimo in plačujemo dodatno ogrevanje? Poleti, ko je zunaj 30 stopinj? Ali spomladi, ko je zunaj polno cvetnega prahu, ki se s svetlobno hitrostjo usede na police, ki ste jih ravnokar lepo pobrisali?

V vsakem primeru je po čiščenju čistilo potrebno temeljito sprati iz vseh površin. To je še posebej pomembno, ko gre za površine, kjer se kuha, je, umiva ali plazi… v bistvu povsod.

Dober primer so čista tla. Odlična ideja, a v kolikor na njih ostane veliko čistila in imate doma majhne otroke, bodo zagotovo nekaj čistila vnesli v usta in boste tako naredili skoraj več škode kot koristi.

Zadnji nasvet pa prav tako zadeva naše malčke in to je, da čistil ne shranjujete v kopalnici pod umivalnikom ali v kuhinji pod koritom, ampak jih postavite v višje omare, kjer jih vaši najmlajši ne bodo mogli doseči.

~ ~ ~

S tem zaključujemo spisek osnovnih stvari, ki jih lahko naredimo za varnejšo uporabo čistil. Seveda pa obstajajo še boljše stvari, ki jih lahko naredimo.

Prva je nadomestitev vseh omenjenih čistil z naravnejšimi, ki so zdravju veliko prijaznejša. Težava tu je edino, da so bolj prijazna tudi umazaniji in je pogosto težko na naraven način očistiti tisto najtrdovratnejšo umazanijo oziroma pri tem porabimo ogromno energije in časa.

K sreči obstaja še druga alternativa in to so termični čistilci, ki za svoje delovanje potrebujejo le vodo iz pipe in elektriko. Zelena tehnologija je napredovala do te mere, da z visoko temperaturo in močnim pritiskom odstrani tudi najtrdovratnejšo umazanijo. Zavoljo jedrnatosti tega članka pa bomo o tem več povedali drugič.

Če za začetek upoštevate zgornje nasvete, boste bolj zavestno in veliko varneje uporabljali čistila, ki jih že imate v vašem domu. V kolikor pa vas zanima čiščenje brez zdravju škodljivih čistil pa lahko zdajle preberete ta članek: Zakaj je termični čistilec odlična naložba.

Prijavite se lahko tudi na naše novice o ekologiji, o tem, kako prihraniti denar in živeti bolj zdravo.