Morda ste že slišali za parne čistilce na suho paro oz. tako imenovane termične čistilce. Morda ste slišali tudi, da odlično očistijo najrazličnejše vrste umazanije, a še vedno ne vidite zares dobrega razloga, da bi ga kupili tudi sami. Če se prepoznate v zgornjem opisu, je ta članek ravno za vas.

V njem bomo navedli razloge, zakaj je termični čistilec odlična naložba v vaše zdravje, vaš čas in dolgoročno tudi vašo denarnico. Najprej pa…

Kaj sploh je termični čistilec?

Termični čistilec je parni čistilec višje kakovosti. Parni čistilec si najlažje predstavljate kot sesalec, a namesto, da gre vanj zrak, gre iz njega para. Višja kakovost pa pomeni, da proizvedena para vsebuje zelo malo vlage (med 5% in 10%), vodo segreje na 170°C, kakovostnejše materiale, življenjsko dobo vsaj 20 let ter patentirano zeleno tehnologijo.

Para, ki jo proizvedejo navadni parni čistilci, vsebuje tudi do 50% vlage in je posledično neprimerna za čiščenje površin občutljivih na vodo. S termičnimi čistilci lahko po drugi strani čistimo tudi te, parket je dober primer.

Še najboljši način, da si predstavljate termični čistilec je, da si ogledate naslednji video posnetek:

Kot vidite je res vsestranki. Drugi razlogi, zakaj je termični čistilec odlična naložba pa so…

Zdravje

Začnimo pri najpomembnejšem razlogu, zdravju. Vsi vemo, kako pomembno je zdravje, kljub temu pa še vedno uporabljamo strupena čistila in niti ne pomislimo, da nam stalno škodujejo.

Z izbiro termičnega čistilca, se ognemo uporabi velike večine čistil in jih nadomestimo z vodo. Ja, vodo. Kaj je bolj zdravju prijazno, navadna voda iz pipe ali kopica čistil, ki vsebuje kancerogene kemikalije?

Ekologija

Če ste prebrali do sem, je velika možnost, da ste ekološko osveščeni in vam ni vseeno za okolje. Tudi tu je izbira med kopico čistil in navadno vodo jasna.

Z uporabo čistil proizvedemo ogromno odpadne plastike, porabimo galone bencina za dostavo in seveda denarja za oglaševanje agresivnih kemikalij pa niti ne pomislimo na to.

Uporaba strupov za čiščenje močno vpliva tudi na onesnaženje voda, saj vso umazanijo odplaknemo v straniščno školjko.

Hitro čiščenje

Sami najbolje veste, koliko časa porabite, da očistite kopalno kad ali tuš, da očistite pečico in da greste od okna do okna ter vsa “zglancate” do te mere, da ste končno zadovoljni z njimi.

S termičnim čistilcem lahko to naredite veliko hitreje. Če ste si ogledali video posnetek, ste verjetno dobili občutek, koliko časa bi prihranili.

Nekateri seveda v čiščenju uživate, a večina nas čisti bolj na sistem “hitreje kot se spuca, bolje je”. S tega vidika je termični čistilec nepogrešljiv pripomoček, saj nam prihrani ogromno časa.

Nedostopne površine

Naslednji razlog za nakup tovrstne zelene tehnologije pa je malce dvorezen. Trenutno v svojem domu čistite določene površine in verjetno niti ne razmišljate, kaj bi še lahko počistili. Težava—če temu rečemo tako—ki jo lastnik termičnega čistilca pridobi je ta, da kar naenkrat vidi, kaj vse bi še lahko očistil česar prej ni mogel oziroma je bilo slednje težko ali zamudno:

 • Pluta (zatesnjena)
 • Laminat in parket
 • Usnje
 • Vzmetnice, tapete, preproge
 • Rastline
 • Kopalnice in sanitarije
 • Zapestnice ročnih ur in nakit
 • Živalske kletke, kovinske rešetke in druga težko dostopna mesta
 • Straniščna školjka
 • Ploščice in PVC
 • Vrtno pohištvo iz plastike in ratana
 • Steklene površine
 • Polirane lesene površine
 • Leseno pohištvo
 • Ogrevalni radiatorji
 • Kuhinjska maščoba na kuhinjskih pokrovih in različnih kovinskih površinah
 • Žaluzije
 • Taljenje/odmrzovanje
 • Odtoki
 • Napeljave in odstranjevanje kalcija
 • Zunanjost avtomobila
 • Notranjost avtomobila (blago in usnje)
 • Kuhinjska pečica
 • Ventilacijska napa
 • Tuš kabina in stenske ploščice
 • Kolesa in motorna vozila
 • Okenski okvirji in polkna
 • Odstranjevanje madežev iz preprog in tkanin

Če ste torej nekdo, ki res ne mara čiščenja, potem je termični čistilec po eni strani idealen pripomoček za vas, saj boste vse očistili hitreje. Po drugi strani pa se bo nabor stvari, ki jih boste po novem lahko očistili, povečal, vendar boste tako še bolje vzdrževali svoje gospodinjske naložbe.

Vzdrževanje

Morda ste med ljudmi, ki na življenje gledajo dolgoročno in vas zanima, kako ohraniti svojo lastnino v čim boljšem stanju, čim dlje. Če ste, je termični čistilec krasna zadeva, saj ohranja življenjsko dobo vaših predmetov, medtem ko jo večina čistil skrajšuje.

Čistila so lahko namreč izjemno agresivna. Obstaja seveda dober razlog za to, saj morajo odstraniti umazanijo, a skupaj z umazanijo velikokrat poškodujejo tudi očiščeno površino. Čistila za preproge so dober primer. Res je, da odstranijo madež, a preproga ni več takšna kot je bila prej in je lahko tudi po enem samem tovrstnem čiščenju vidno zbledela, vlakna so zlepljena ali zbita oz. na nek način poškodovana.

Z uporabo termičnega čistilca se temu ognemo, na naraven način odstranimo madež in ohranimo življenjsko dobo preproge… ali kateregakoli drugega predmeta, ki bi ga ponavadi očistili z agresivnimi sredstvi.

Enostavno za uporabo

Čeprav gre za zelo napredno tehnologijo, to ne pomeni, da je njena uporaba zapletena. Tudi to je prednost tovrstnega aparata, saj zanj ni potrebna uporaba rokavic, zaščitnih mask ali prezračevanje prostora, da se znebimo strupenih hlapov.

Termični čistilci so v bistvu tako enostavni za uporabo kot sesalci. Vzameš ga iz omare, vanj dotočiš vodo, prižgeš in že čistiš.

Razkuževanje

Čiščenje s termičnim čistilcem ne poteka samo na površju. Z njim ne odstranimo zgolj navadne umazanije, ampak površine tudi razkužimo. Para, ki jo proizvede kakovosten termični čistilec, ima namreč dovolj visoko temperaturo (170°C), da uniči neželene bakterije, viruse, glivice, plesni in tudi koronavirus (COVID-19). Prav tako je nujno priporočljivo razkuževanje vseh oblazinjenih površin (sedežne garniture, preprog, jogiji, otroške igrače).

Sploh v tem času je termični čistilec odlična naložba v ohranjanje svojega zdravja in preprečitev okužbe, še posebej, če se dnevno srečujete z večjim številom ljudi. Priporočljivo je razkužiti svoja delovna oblačila in obutev, delovne površine (recimo tipkovnico na kateri pišem tale članek :), mize, stole, svoje prevozno sredstvo in karkoli dnevno uporabljate vi ali vaše stranke.

Kot lahko vidite…

… je veliko dobrih razlogov za čiščenje s suho paro in prenehanje uporabe strupenih čistil.

Kljub temu se vam nekaterm verjetno zdi, da gre še vedno za neupravičen strošek. In imate prav, ampak samo, če na zadevo gledate izključno z enega od navedenih razlogov.

V kolikor pa upoštevate, da gre za vaše zdravje, prihranek časa, prihranek živcev, dober občutek, da ste naredili nekaj za svoje okolje, da ste podaljšali življenjsko dobo svojim stvarem, da lahko zdaj čistite tisto, česar prej niste mogli in to na izredno enostaven način, obenem pa preprečite še potencialno okužbo s koronavirusom, potem ta strošek kar naenkrat postane odlična naložba.

~ ~ ~

Če ste pripravljeni stopiti korak naprej in čistočo vašega doma, vaše zdravje—ter vse zgoraj našteto—privesti na višji nivo, vas vabimo, da nam pošljete sporočilo:

Ja, želim čistejši dom, boljše zdravje in vse našteto. Zanima me več praktičnih informacij o termičnem čistilcu sploh, če mi ga prej pokažete in predstavite na mojem domu.
Lep pozdrav, (vaše ime)

skupaj s svojo telefonsko številko na e-poštni naslov: info@institutprevent.si

Prijavite se lahko tudi na naše novice o ekologiji, o tem, kako prihraniti denar in živeti bolj zdravo.