Ugibam, da nas večina bolj redko čisti avtomobilske sedeže, čeprav vemo, da bi bil že skrajni čas. Potem povprašamo prijatelje, sorodnike ali pobrskamo po spletu, kako se slednjega sploh lotiti in katero čistilo uporabiti.

Profesionalni prevozniki in čistilni servisi se po drugi strani s tem soočajo vsak dan, saj morajo počistiti za strankami, vozila po možnosti razkužiti in jih hitro pripraviti na naslednji delovni dan.

Kar imamo eni in drugi skupno, je želja, sedeže očistiti čim bolje, čim hitreje in pri tem seveda čim manj poškodovati blago. Če jih lahko obenem očistimo tudi globinsko, razkužimo pred bakterijami, gljivicami, plesnijo in virusi (vključujoč koronavirus COVID-19) ter pri tem ne uporabimo strupenih kemikalij, smo zmagali.

Prva možnost čiščenja so navadna čistila, ki so relativno poceni in obljubljajo čistočo. To pogosto tudi dosežejo, a je cena dokaj visoka. Pri tem ne mislim denarja, ampak cena, ki jo plačamo v zdravju, ko vdihavamo strupene hlape in cena v obrabi blaga, saj so tovrstna čistila zelo agresivna in poškodujejo avtomobilske sedeže.

Ravno zato je veliko podjetij pričelo proizvajati bolj mila in ekološka čistila, ki manj zastrupljajo naše okolje in vodo, kjer se na koncu dneva znajde večina strupov. Ponavadi so ta dražja, svojo nalogo nekako opravijo, a še vedno negativno vplivajo na naše zdravje.

Ena izmed naravnih možnosti za katero ste gotovo že slišali, je čiščenje s sodo bikarbono. To je potrebno zmešati še z nekaj snovmi, ki jih najdemo doma, vtreti v madeže in potem temeljito skrtačiti. V kolikor so vaši avtomobilski sedeži prevlečeni z bolj občutljivim blagom, verjetno že vidite, zakaj tudi soda bikarbona ni najboljša rešitev. Krtačenje oziroma močno krtačenje kot to svetujejo nekateri članki, poškoduje blago in posledično zniža estetsko ter tržno vrednost vašega vozila.

S čim potem sploh čistiti? Dobro vprašanje in odgovor bo marsikoga presenetil… z vodo. Obstajajo namreč naprave, bolj specifično termični čistilec EV3000i, ki vodo segreje na 170°C, jo spremeni v suho paro, ki vsebuje samo 5% do 10% vlage in jo pod pritiskom 7 barov razprši na umazano površino. Slednja zbito umazanijo, ki se je nabrala med vlakni, razbije, termična krpa pa jo veže nase in avtomobilski sedeži so očiščeni, oprani ter razkuženi.

Med vsemi čistilnimi sredstvi voda zagotovo najmanj poškoduje blago vaših avtomobilskih sedežev. Ker je nanje nanešena v obliki suhe pare, jih tudi ne zmoči in dolgotrajno sušenje ni potrebno. Sedeži so pripravljeni za uporabo najkasneje 10 minut po čiščenju.

Za čiščenje ne potrebujete čistil, čeprav termični čistilec EV3000i omogoča, da jih dodate. Posledično čiščenje s suho paro ohranja vaše zdravje, saj vam ni potrebno vdihavati strupenih hlapov ali se voziti v avtomobilu, ki še vedno vonja po čistilih.

Naj dodamo, da lahko s termičnim čistilcem EV3000i čistite tudi madeže kemičnega svinčnika, urin, bruhanje in kaj hujšega. Slednje ni najbolj prijetna tema, a še bolj neprijetno je, če se to zgodi v vašem vozilu in ne veste, kako zadevo očistiti. Zelo uporabno je tudi pri čiščenje otroških sedežev.

https://static.wixstatic.com/media/2f568f_58525cc1f1ab44c4960d6defea8d9639~mv2.jpg

Zdaj pridemo do glavne prednosti termičnega čistilca EV3000i in ta je, da lahko poleg avtomobilskih sedežev čistimo tudi:

  • armaturno ploščo,
  • motor in vse pod pokrovom avtomobila,
  • nedostopna mesta okoli ročne zavore,
  • okna,
  • platišča,
  • robove vrat,
  • špranje med sedeži in
  • zunanjost avtomobila.

Če ste se med prebiranjem spiska vprašali, ali je možno čistiti tudi vaš dom, je odgovor pritrdilen. EV3000i brez težav uporabite za celovito čiščenje vašega doma, ki bo na ta način bolj zdravju prijazno, hitrejše in celo zabavno. Oglejte si naslednji posnetek, da dobite predstavo, kaj vse je možno čistiti doma:

Kot ste verjetno uganili, gre za izdelek visoke kakovosti in posledično višjo ceno. EV3000i stane 2839€, več kot katerokoli čistilo, ki ga boste uporabili samo nekajkrat in morali potem kupiti novega.

Pride z 20 letno garancijo in lahko deluje tudi do 30 let. Če ceno porazdelimo na njegovo življenjsko dobo dobimo znesek 95€/leto. Se pravi, da pri nakupu niti ne gre za nakup, temveč za naložbo. Naložbo v vaše zdravje, učinkovitejše in prijetnejše čiščenje ter dolgotrajno vzdrževanje vaše lastnine. 95 evrov kar naenkrat zveni drugače, če upoštevamo, da bi za čistila in dodatke letno porabili več.

V kolikor je ta tematika pritegnila vašo pozornost, si morate prebrati Zakaj je termični čistilec odlična naložba, kjer smo navedli vse načine, kako vam bo EV3000i olajšal življenje ter koliko časa, truda in denarja bi prihranili dolgoročno, če bi z vsakim čiščenjem vašega avtomobila, avtomobilskih sedežev in doma, slednje varovali in ne uničevali kot to počnejo agresivna in strupena čistila.

Prijavite se lahko tudi na naše novice o ekologiji, o tem, kako prihraniti denar in živeti bolj zdravo.