Pogledaš ven in vidiš umazano sosesko. Tla so umazana, drevesa se ti zdijo prašna in glej ga zlomka, tudi nebo zgleda zaprašeno. Ravno pričneš mrščiti svoje čelo v neodobravanju, ko te prešine ugotovitev, da so tvoja okna tista, ki niso čista.

Takrat se nasmeješ svoji neumnosti in se za trenutek spraviš v dobro voljo… vse dokler se ne zaveš, da to pomeni, da boš moral ponovno pomiti okna:

“Joj, ne že spet!”

Čiščenje oken je eno manj priljubljenih gospodinjskih opravil. Razlog niti ni pogostost, temveč zamudnost tega opravila. To namreč traja in traja, kar vam bodo povedali tudi čistilni servisi, snažilke in drugi, ki se s tem ukvarjajo dnevno in so umetnost čiščenja oken privedli do najvišjega nivoja.

Ampak, ali so ga res? V današnjem članku bomo preleteli štiri načine, kako se lotiti čiščenja oken in na vsakega pogledali z vidika časa, denarja in zdravja.

Zato preden berete dalje, razmilite, kako bi te tri vrednote razporedili vi. Katera vam je najpomembnejša, katero bi dali na drugo mesto in katero na zadnje?

Navadna čistila

Pod navadna čistila lahko uvrstimo tista, ki jih je moč kupiti v večini trgovin in ponavadi pridejo v obliki pršila. Ena so bolj učinkovita, druga manj, a vsa vsebujejo snovi, ki niso najboljše za vaše zdravje.

Najpogostejša med njimi je amonijak (NH3), ki lahko povzroči draženje nosu, grla, kože in oči, ali celo hujše poškodbe (več o amonijaku). Posledično je uporaba navadnih čistil primerna za tiste, ki najbolj cenite svoj denar, na drugo mesto postavljate svoj čas in na tretje svoje zdravje.

Domača čistila

Oken seveda ni potrebno čistiti s strupenimi kemikalijami, saj lahko doma izdelate naravna čistila iz zdravju bolj prijaznih snovi kot so alkoholni kis, limonin sok in soda bikarbona. Po čiščenju za piko na “i” uporabite še časopisni papir in glicerin ter tako dosežete, da se bodo okna še dodatno lesketala.

Kot lahko ugibate, je slednje najbolj primerno za tiste, ki imate veliko prostega časa in ste ga uvrstili na zadnje mesto. Na prvem je še vedno denar, zdravje pa je tokrat na sredini.

Čistilni servis

Povsem na drugi strani spektra so čistilni servisi. Profesionalni čistilci bodo vaša okna očistili hitro in kakovostno, vam pa ne bo potrebno porabljati svojega časa. Preprosto pokličete, se dogovorite za termin, pridejo, počistijo, plačate in okna so ponovno svetijo.

Ta možnost je najprimernejša za tiste, ki cenite svoj čas in vam denar ni nobena ovira. Za vas je čas torej na prvem mestu, zdravje na drugem in denar na tretjem.

Termični čistilec

Zadnja možnost pa je za vse, ki imate na prvem mestu zdravje, na drugem čas in na tretjem denar. Slednja sta lahko tudi zamenjana, saj gre pri termičnem čistilcu za naložbo, ki je dolgoročno veliko cenejša od vseh ostalih in vam bo prihranila tudi veliko časa.

Ko rečemo termični čistilec, imamo v mislih napravo EV3000i, ki deluje samo na vodo, katero segreje na 170°C in jo spremeni v suho paro. Ta vsebuje od 5% do 10% vlage, zato lahko z njo čistimo najrazličnejše površine:

  • pečice
  • stranišča
  • umivalnike
  • kopalne kadi
  • ploščice
  • parket
  • oblazinjeno pohištvo
  • neoblazinjeno pohištvo
  • avtomobile
  • in seveda okna

Čiščenje oken je s termičnim čistilcem izredno hitro, malodane zabavno in okna so očiščena neprimerljivo bolje kot na ostale tri načine—razen v primeru, ko čistilni servis prav tako uporablja termični čistilec EV3000i.

Uporabo tega lahko najbolje vidite v naslednjem posnetku:

Z njim boste okna odlično očistili, za to porabili manj časa kot trenutno in si obenem odprli možnost čiščenja tudi drugih površin, ki jih do sedaj morda niti niste mogli. Več o prednostih termičnega čistilca EV3000i si preberite v tem članku.

~ ~ ~

Kaj je torej vam najpomembneje: Zdravje, čas ali denar? Se strinjate z našo razporeditvijo glede na vrednote? Če so vam takšni članki všeč, si lahko preberete še ostale ali pa se spodaj nanje naročite.